Word jij virtuoos in het ondernemerschap?

Nieuwsbrief virtuoos

Ik heb zelf 12 jaar muziekacademie gedaan. Ik speelde piano op hoog niveau tot ik mijn diploma met grote onderscheiding behaalde en sindsdien geen toets meer heb aangeraakt. Toch is de liefde voor het instrument gebleven. Bij het afstoffen open ik het deksel, streel de witte en zwarte toetsen om daarna, met een grote zucht, het deksel neer te laten. Ooit …

Naar jaarlijkse traditie komt de dag van het nieuwjaarsconcert weer dichterbij. Elk jaar opnieuw laat ik subtiel vallen dat het toch wel fantastisch moet zijn een symfonisch orkest live te zien en horen. Vorige week was het zo ver. Mijn echtgenoot trakteerde me op een concert van het “Orchestre national de Lille” in de schouwburg van Kortrijk.

Hoewel we een podium gevuld met strijkers, blazers en slagwerk hadden verwacht, stond daar enkel een … piano.

De avond begon met een piano solo van 60 minuten door virtuoos Francesco Tristano. Een jonge, ranke en slanke kerel met sierlijke vingers liet me terug die vlinders voelen, maar tegelijk ook krampen. Vlinders voor goddelijke klanken die  door het haast buitenaardse vingerspel tot stand kwamen. Krampen om de onzekerheid, de stress die me bekruipt als ik er nog maar aan denk terug piano te spelen.

Je hebt het vast ook voor. Wanneer je je dienst of product aan een potentiële klant gaat voorstellen. Je voelt kriebels en opwinding voor dat wat je doet, maar tegelijk word je verlamd door de onzekerheid.

Zal ik dit wel verkocht krijgen? Zal dit aanslaan? Zal iedereen even enthousiast zijn? Wat als ik faal?

Doe zoals de pianist. Fransceso stapte ongelooflijk gefocust het podium op. Hij had niet eens een partituur nodig om een uur lang een regen aan noten met z’n vingers aan te slaan. Tussen de stukken door viel telkens een ijzige stilte, niemand durfde te ademen. De pianist liet de stilte begaan en er ontstond een soort van magie. Enkel bij de laatste stilte stond hij statig op en maakte een buiging waarop een luid applaus en staande ovatie volgde. De pianist nam het applaus dankbaar aan.

Als je je verkoopsgesprek doet, wees dan goed voorbereid. AVG Marketing Support kan je helpen met je businesskaartjes, je folders en flyers, je website, je promotiemateriaal, je presentatie en zoveel meer om zelfzeker voor je toekomstige klant te staan. Wij helpen je ook om je boodschap klantgericht te formuleren zodat je stevig in je schoenen staat bij eventuele stiltes en deze stiltes kan aanvullen met nog betere verkoopsargumenten. Tenslotte geven wij je het applaus, die ondersteuning die je nodig hebt om nieuwe ideeën af te toetsen en te lanceren.

Word jij virtuoos in het ondernemerschap in 2018? Krijg jij bij deze gedachte vlinders mét krampen in je buik? Contacteer ons dan voor een goed gesprek. We stemmen, dirigeren en harmoniseren graag jouw marketing.

Deel dit artikel

Onze tips rechtstreeks in je mailbox?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig onmiddellijk toepasbare marketingtips in je mailbox.