Wat ben je met kliks op een button als er nadien geen actie komt?

Blog_AVG_Klik_Button

Je campagne is gestart. Je bent dolgelukkig met de honderden kliks op de button van jouw e-mail en landingspagina. Dat loopt op wieltjes. Alleen kom je een maand later tot de conclusie dat die honderden kliks tot geen enkele extra verkoop geleid hebben. Natuurlijk niet, want dit gebeurt niet vanzelf. Laat je gewoon alles zijn gangetje gaan? Dan gebeurt er op het einde van de rit niets. Met andere woorden, wat ben je met kliks op een button als er nadien geen actie komt? Je leest het goed. Ook na de vele kliks is er werk aan de winkel om daadwerkelijk deals af te sluiten. Hoe zet je de klik om naar een verkoop? We leggen eerst even het effect van de klik uit en geven je daarna concrete tips om mee aan de slag te gaan.

De button als verleider

De button heeft een duidelijke taak: verleiden. Geef de knop een pakkende tekst en een aantrekkelijk ontwerp. Zo verleid je de mensen om te klikken. Die button prikkelt de nieuwsgierigheid of biedt de belofte om meer informatie te krijgen. Denk er altijd aan dat kliks geen einddoel op zich zijn. Ze vormen de poort naar de volgende fase van de interactie tussen jou en je doelgroep. Ze weerspiegelen enkel interesse en betrokkenheid. De actie moet van jou komen.

Een klik op een button is een tussenstap richting verkoop

Het is belangrijk om te begrijpen dat kliks enkel een tussenstap zijn in het proces. Ze betekenen dat je de aandacht van je bezoekers hebt getrokken en hun interesse hebt gewekt. Maar als die kliks niet leiden tot verdere actie, blijft het bij oppervlakkige betrokkenheid. Het is als een bezoeker die door de deur van je fysieke winkel stapt, maar uiteindelijk zonder aankoop vertrekt. Je kan maar hopen dat ze snel terugkeren en toch iets kopen. Maar die kans is natuurlijk klein.

Van button naar conversie

Het uiteindelijke doel van elke marketinginspanning is conversie. Conversie kan verschillende vormen aannemen. Het maken van een aankoop, het invullen van een contactformulier, het abonneren op een nieuwsbrief, het downloaden van een e-book,… Kliks zijn de eerste stap om mensen naar dit cruciale punt te leiden.

Het risico van verloren kliks

Als kliks niet worden gevolgd door actie, loop je het risico kostbare kansen te missen. Je hebt misschien wel de aandacht van potentiële klanten gekregen. Maar als ze niet verder gaan dan alleen klikken, blijven ze slechts passieve toeschouwers. Ze hebben interesse getoond, maar hebben de drempel naar concrete betrokkenheid niet overschreden.

Hoe actie na kliks te stimuleren

Het is intussen duidelijk. Enkel en alleen met een button en veel kliks sta je nergens. Om ervoor te zorgen dat kliks effectief resulteren in actie, zijn enkele belangrijke stappen nodig.

– Duidelijke call-to-action (CTA)
Denk eerst goed na welke actie je met jouw campagne wil bereiken. Geef daarna de knop een duidelijke en aantrekkelijke tekst. Spoor zo de bezoeker aan tot de gewenste actie. Vermeld onmiddellijk het gevolg van het doorklikken. Enkele voorbeelden:

– Download hier je e-book
– Contacteer ons nu voor een afspraak
– Kom hier te weten hoe je jouw kliks in actie omzet
– Koop hier de zetel van je dromen
– Laat hier jouw gegevens achter

Dit is veel duidelijker dan klassiekers als ‘klik hier’ of ‘meer info’.

– Relevante bestemmingspagina
Zorg ervoor dat de pagina waarnaar de knop leidt, relevant is voor de verwachtingen die zijn gewekt door de knop. Als de knop ‘Koop nu’ zegt, dan moet de bestemmingspagina productinformatie en een eenvoudige mogelijkheid om te kopen bevatten. Zet je overbodige informatie op deze pagina of moet je bezoeker nog extra stappen ondernemen, dan haakt hij simpelweg af.

– Minimaliseer afleiding
Vermijd afleidingen op de bestemmingspagina die kunnen voorkomen dat bezoekers de gewenste actie ondernemen. Nog eens het voorbeeld van ‘Koop nu’. Deze button slaat op één product uit jouw gamma. Komt de bezoeker terecht op een pagina vol andere producten? Ook dan jaag je jouw bezoeker gewoon weg. Jij denkt misschien dat je meer kans maakt op een aankoop als je meer producten toont, maar niets is minder waar. Want jouw bezoeker wil enkel dat product waar hij op doorklikt. We leven in een vluchtige wereld. Maak het jouw websitebezoeker zo makkelijk mogelijk.

– Eenvoudig proces
Maak het voor bezoekers zo eenvoudig mogelijk om de gewenste actie te voltooien. Lange en ingewikkelde formulieren werken ontmoedigend. Eén formulier en enkel de echt noodzakelijke gegevens. Meer heb je niet nodig.

– Opvolging
Volg de acties van je bezoekers op. Als iemand een knop heeft geklikt maar de actie niet heeft voltooid, stuur dan een follow-up e-mail. Of beter nog: neem je telefoon bij de hand en bel jouw lead op. Het zal je verbazen hoe goed hierop gereageerd wordt. Wedden dat je hierdoor die doelloze klik toch omzet in een mooie aankoop?

Kliks op buttons zijn een belangrijk teken van interesse en betrokkenheid van je doelgroep. Maar als die kliks niet worden gevolgd door concrete actie, blijft het bij een gemiste kans. Het is van vitaal belang om te begrijpen dat het uiteindelijke doel altijd conversie is. Zorg er dus voor dat je niet alleen de aandacht trekt, maar ook de stappen neemt om ervoor te zorgen dat die kliks leiden tot de gewenste acties. Pas je strategie aan, optimaliseer je conversie en volg de resultaten op om ervoor te zorgen dat je het maximale haalt uit elke klik die je ontvangt.

Op zoek naar iemand om je hierin te begeleiden? Laat het ons weten. We helpen je graag verder om de klik in actie om te zetten.

Deel dit artikel

Onze tips rechtstreeks in je mailbox?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig onmiddellijk toepasbare marketingtips in je mailbox.